Webcam

SkyStef's weer pagina

 

home  |  e-mail    

 

Weerstation Kampenhout

English language

Huidig weer te Kampenhout, Belgium

23/05/24 17:05

Temperatuur 20.6C   Windchill 20.6C 
Dauwpunt 11.2C  Hitte Index 12.6C 
Vochtigheid 55%   THW Index 20.1C 
Wind* (10' gemiddelde) WSW  2.8 kt max 5.2 kt Maximale windstoot vandaag om 11:48 11.3 kt 
Neerlag vandaag 0.0 mm Neerslag dit jaar 362.4 mm
Evapotranspiratie vandaag (ET) 2.92 mm Evapotranspiratie dit jaar (ET) 255.14 mm
Zonnestraling 573 W/m  Maximale Zonnestraling vandaag om 9:46 1111 W/m 
Luchtdruk 1015.0 hPa  Tendens Steady 

* wind werd op 2 meter hoogte gemeten tot 12 januari 2012, daarna op 10 meter hoogte 
 

Weer data van de voorbije 2 dagen

Klimatologisch overzicht

Bekijk barometer, temperatuur, wind

 

Weer grafieken
 (legende zie onder)Hoogste temp vandaag om 14:10    21.6C
Laagste temp vandaag
om 4:03    11.2C

Hoogste temp dit jaar
    27.8C
Laagste
temp dit jaar   -8.5CHoogste dauwpunt om 9:37    12.2C
Laagste dauwpunt
om 0:48    8.3C

Hoogste dauwpunt
 dit jaar   16.7C
Laagste dauwpunt
 dit jaar  -12.8CHoogste vochtigheid vandaag om  4:31  84%
Laagste vochtigheid vandaag om
14:08  50%

Hoogste vochtigheid dit jaar
  91%
Laagste vochtigheid dit jaar
 30%


Wind snelheid  2.6 kt

1' gemiddelde
  2.4 kt  max 3.5 kt

2' gemiddelde
  2.3 kt  max 5.2 kt

5' gemiddelde
 2.7 kt  max 5.2 kt

10' gemiddelde
  2.8 kt   max 5.2 kt


Max windstoot vandaag om 11:48  11.3 kt

Max windstoot dit jaar
  34.8 ktNeerslag vandaag  0.0 mm

Hevige neerslag
 0.0 mm

Neerslag deze maand
  76.0 mm

Neerslag dit jaar
  362.4 mm


Neerslag intensiteit  0.0 mm/hr

Hoogste neerslag intensiteit  0.0 mm/hr om ----

Hoogste uurlijkse intensiteit 
  0.0 mm/hr

Hoogste neerslag intensiteit maand
  54.4 mm/hr

Hoogste neerslagintensiteit dit jaar
  71.6 mm/hr
Hoogste luchtdruk vandaag 10:23  1015.4 hPa
Laagste luchtdruk vandaag 2:51  1013.2 hPa

Hoogste luchtdruk dit jaar
 1037.5 hPa
Laagste luchtdruk dit jaar
  977.1 hPaSignaal sterkte van de wind transmitter versus ontvanger van laatste 6 uur


Legende

Outside Temperature Luchttemperatuur gemeten op 1,5 meter hoogte in graden Celcius. Een op zonne energie aangedreven ventilator draait 24 uur per dag om het zogenaamde "tuin effect" zo klein mogelijk te houden
Outside Dew Point Dauwpunt: is de temperatuur (in graden Celcius) waarbij condensatie zal optreden (=100% relatieve vochtigheid).
Outside Humidity Relatieve vochtigheid in % is de verhouding van de luchtvochtigheid t.o.v. z'n max vochtcapaciteit. Verzadigd = 100%
Wind Speed Wind snelheid in knopen gemeten op 10 meter hoogte. De grafiek toont het 1 minuut gemiddelde met de max in die minuut. In the tabel staan ook de 2, 5, 10 minuten gemiddelde met corresponderende  windstoten van die perioden. 
Wind Direction Wind richting waaruit the wind waait op 10 mter hoogte. De grafiek toont de richting van het 1 minuut gemiddelde. 
Wind Chill Koudegevoel door de wind, gemeten in graden Celcius, is the combinatie van temperatuur en windsnelheid. Bij harde wind voelt het gevoelsmatig kouder aan dan het in werkelijkheid is. Enkel nuttig bij temperaturen <30C.
Heat Index Hitte Index: gemeten in graden Celcius, gebruikt temperatuur en relatieve vochtigheid om te bepalen hoe heet de lucht aanvoelt'. Bij lage vochtigheid zal het koeler aanvoelen dan bij hoge vochtigheid. Enkel nuttig bij temperaturen vanaf 14C.
THW Index THW (Temperature - Humidity - Wind). Is een index die gebruik maakt van vochtigheid, temperatuur en wind om gevoelstemperatuur uit te drukken.
Rain Neerslag (= regen, sneeuw, hagel) waarbij 4 waarden worden gemeten in mm: hoeveelheid hevige neerslag, neerslag per dag, per maand en per jaar. Hevige neerslag wordt gemeten vanaf dat er 0,5 mm neerslag is gevallen tot de daaropvolgende 24 uur waarbij < 0,5 mm is gevallen
Rain Rate Neerslag intensiteit is een maat voor de hoeveelheid neerslag die gedurende een periode valt. Wordt gemeten door kantel mechanisme per 0,2 mm.
Solar radiation Is de globale straling die een horizontaal oppervlak bereikt. Is een combinatie van directe zonnestraling en de gereflecteerde component in de atmosfeer. Wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter (W/m). Bij zonneschijn wordt veronderstelt dat de zonnestraling >100 W/m komt te liggen, dus zo kan men de hoeveelheid zon per dag berekenen.
Solar energy Is de elekromagnetische straling, gemeten in langleys (Ly). En langley is gelijk aan n gram-calorie per vierkante centimeter. Een gram-calorie is de hoeveelheid hitte nodig om de temperatuur van 1 gram water 1 graad Celcius te laten stijgen.
ET (evapotranspiration) Evapotranspiratie wordt gemeten in mm en is de hoeveelheid water die naar de atmosfeer beweegt, dit door combinatie van evaporatie en transpiratie. Transpiratie is het proces waarbij planten waterdamp afgeven aan de atmosfeer. Davis Vantage Pro Plus gebruikt de temperatuur, relatieve vochtigheid, gemiddelde windrichting en zonnestraling om ET te benaderen.
Air Density De dichtheid van de lucht wordt gemeten in kilogram per kubieke meter door rekening te houden met temperatuur, luchtdruk en hoeveelheid waterdap in de lucht. En kubieke meter lucht bevat 78% stikstof moleculen, met atoomgewicht van 28. 21% van de lucht is zuurstof met atoomgewicht van 32. 1% is een mengsel van andere  gassen, maar onbelangrijk in deze context. Andere moleculen zijn vrij om in en uit gaan van onze kubieke meter lucht. Als waterdamp moleculen worden toegevoegd in de kubieke meter lucht, zullen stikstof en zuurstof moleculen het verlaten, want het aantal moleculen in een kubieke meter lucht blijven hetzelfde. Aangezien de watermoleculen een atoomgewicht van 18 hebben (lichter dan stikstof en zuurstof), zal het gewicht van onze kubieke meter afnemen, waardoor de ook dichtheid afneemt. We kunnen deze berekening alleen maar doen bij positieve luchttemperaturen.
Heat deg days Verwarmings graad dagen (HDD) wordt gebruikt om een inschatting te maken voor de hoeveelheid energie nodig voor woonruimte verwarming in de koele seizoen. Om de HDD's te berekenen moet de gemiddelde temperatuur voor de dag bepaalt worden. Dit wordt meestal gedaan door de hoogste en laagste temperatuur gedurende de dag op te tellen en dan te delen door twee. Als de gemiddelde temperatuur op of boven 18,3 C ligt, wordt HDD nul. Als de gemiddelde temperatuur beneden 18,3 C ligt, dan trek je van 18,3 C de gemiddelde temperatuur af. Bijvoorbeeld, als de gemiddelde temperatuur 8,0 C was, dan wordt HDD 18,3 - 8,0 = 10,3 C. Normaal gezien geen meting in de zomer zijn, tenzij er een bijzonder koude dag zou optreden.
Cool deg days Koelings graad dagen (CDD) wordt gebruikt om de hoeveelheid air conditioning in te schatten tijdens het warme seizoen. Om CDD te berekenen moet de gemiddelde temperatuur voor de dag bepaalt worden. Dit wordt meestal gedaan door de hoogste en laagste temperatuur gedurende de dag op te tellen en te delen door twee. Als de gemiddelde temperatuur op of beneden 18,3 C ligt, wordt CDD nul. Als de gemiddelde temperatuur boven 18,3 C ligt wordt het CDD bedrag gelijk aan de gemiddelde temperatuur min 18,3 C. Bijvoorbeeld, als de gemiddelde temperatuur 25 C was, dan wordt CDD 25 -18,3 =  6,7 C. Normaal gezien geen meting tijdens de winter, tenzij er een uitzonderlijke warme dag zou optreden.
Barometer (air pressure) Gemeten in hPa is de luchtdruk herleid tot zeeniveau. Hoge druk staat meestal garant voor droog en soms mooi weder, lage druk eerder wisselvallig.
Reception (of Vantage Pro2) Controle van de receptie van het signaal windmeter zender tot ontvanger: 100% = OK, 0% = geen signaal